75 jaar bevrijding

Volg het spoor van de bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toerisme Provincie Antwerpen puzzelde in samenwerking met de deelnemende gemeenten zeven bevrijdingsroutes (brochure) langs het fietsknooppuntennetwerk bij elkaar. Fiets of wandel naar de plaatsen waar het allemaal gebeurde.

De routes zijn uitgerust met Liberation Routepunten: infoborden met pakkende oorlogsverhalen. Onderweg kom je de stille getuigen tegen van het roerige oorlogsverleden. Je (her)ontdekt monumenten, historische locaties, crashsites, gedenkplaten en militaire begraafplaatsen. 

Bevrijdingsroute Schoten - Brasschaat - Stabroek - Kalmthout - Kapellen

Afstand: 44 km

De Duitsers bleven de regio bestoken met vliegende bommen. Deze tocht laat je kennismaken met de angst en terreur die de V-bommen veroorzaakten. Vanaf het Albertkanaal in Schoten fiets je via het Peerdsbos richting Stabroek. Het Heilig Hartbeeld op het Frans Oomsplein en het monument Treurende moeder in Kapellen zijn de stille getuigen van de bombardementen.

Charlotte Klima - schepen van erfgoed

“Wanneer de wapens zwijgen, is in ontelbare hoofden de oorlog nog lang niet voorbij. Oorlog brengt altijd verhalen mee, talloze verschillende verhalen, maar altijd verhalen over mensen. Met dit infobord krijgt dit verhaal van mensen in Schoten een plaats.”