Hoe houden deze leraars hun innerlijke kunstenaar gelukkig?

Hoe ervaren onze leerkrachten het lesgeven onder de corona maatregelen? Hoe houden ze hun innerlijke kunstenaar gelukkig? En welke tips hebben ze voor ons?

 

Vanuit het domein DANS: Anne Marie Honggokoesoemo

Dit is het 4de schooljaar waarin ik hedendaagse dans geef aan kinderen, jongeren en volwassenen. Al mijn leerlingen krijgen live-les. Daarnaast volg ik hen ook digitaal op.

De groepen van +12 splits ik op zodat ze om de 2 weken, 1 op 1, een half uur live les krijgen. Dit is voor mezelf natuurlijk fysiek een stuk intensiever dan groepslessen geven.

Door filmpjes te maken van opwarmingsoefeningen kunnen de leerlingen thuis blijven oefenen. We werken ook aan een choreografie. De lessen worden online gezet, zodat ze dit thuis verder kunnen oefenen.

Door vaak te trainen en online danslessen te volgen, houd ik mijn innerlijke kunstenaar gelukkig. Ik maak zelf muziek en zit in het creatieproces van een nieuwe voorstelling in coproductie met Theater De Spiegel.

Mijn tip aan de lezers? Blijf vooral niet bij de pakken zitten. Zoek online danslessen (tip: Gaga van Ohad Naharin), online ballet -of yogalessen. Kijk ook naar live streaming concerten en voorstellingen allerhande.

foto: Olympe's Photography

 

 

Vanuit onze campus BEELD: Ellen Vos

Ik ben reeds 20 jaar docent beeld en geef vandaag de dag keramiek- projectatelier- oriëntatie lab en kinderateliers.

Ik geef fysiek les in kleine groepjes en doe ook online lessen. Voor sommige vakken is dat laatste minder ideaal. Voor Keramiek bijvoorbeeld moeten er mallen worden gemaakt, kan dat voor velen enkel in de klas.

Mijn innerlijke kunstenaar houd ik gelukkig door het maken van eigen werk. Dat is enerzijds intensief maar anderzijds heb ik het nodig om mijn gevoelens vorm te kunnen geven én lessen enthousiast te blijven onderbouwen.

Tips voor onze lezers om creatief te zijn? Via een beeldende richting binnen onze Academie. Je leert hier anders kijken en je gevoelens, emoties, belevingen en waarnemingen omzetten in een beeldtaal. Het werkt ook therapeutisch, doordat je de realiteit even opzij kan schuiven.

De studenten zijn dankbaar dat ze kunnen blijven les volgen, digitaal en fysiek. Dat doet me deugd!

Foto: 'Jozefien was haar naam', Ellen Vos

 

 

 

Vanuit het domein WOORD: Ellen Dierckx

Ik geef 25 jaar les aan de academie van Schoten. Ik geef Woordatelier aan kinderen, Drama aan jongeren en Spelen aan jongeren en volwassenen.
We geven les in kleine groepjes of online, waarbij we alle leerlingen minstens 1 uur per week in de academie zien.

Mijn eigen passies komen nu toch wat op een laag pitje te staan. Naar het theater gaan, zelf spelen, reizen, gewoon samen zitten met vrienden en familie, dat kan nu even niet.

De waardering die we krijgen voor de fysieke lessen doet wel goed. Sommigen vinden die kleine groepjes nog leuker!

Ik heb zoveel tips voor onze lezers om geïnspireerd te blijven door kunst, daarom som ik ze hieronder graag even voor op:


 

Vanuit het domein MUZIEK: Sophie Baguet

Ik geef sinds 2013 als interimaris lessen harp. Sinds 2019 heb ik m’n eigen klas.

Sinds maart 2020 gaf ik afstandsleren. Ik kon de leerling op weg helpen om een stuk in te studeren: vingerzetting, noten, ritme, doorspelen... maar echt in detail afwerken, lukte niet zo goed. Het inwerken op klank en dynamiek bleef eerder beperkt. Wel bleven we een wekelijks doel hebben, waardoor ze ook gemotiveerd zijn blijven oefenen.

Nu ben ik heel blij dat ik terug 1 op 1 kan lesgeven. In een periode waar er weinig contact en activiteit is, doet dat extra veel deugd. Dat merk ik ook wel bij mijn leerlingen.
Vooral het samenspelen met andere mensen en het werken aan een project met andere componisten, mis ik.

Wel geeft deze periode tijd om na te denken, te dromen en te plannen. Je ziet online ook veel creativiteit. Het is fijn dat kunst aanwezig blijft, waardoor je creativiteit verder geprikkeld wordt.

Veel studeren en een repertoirelijst inoefenen, houdt me bezig. Door mezelf te verplichten om een aantal stukken af te werken, blijf ik gemotiveerd.


Tips voor de lezers om creatief te zijn?

  • Er zijn verschillende Belgische orkesten bv Brussels Philharmonic, die concerten live-streamen.
  • Je kan ook veel vinden op de site van Opera Ballet Vlaanderen, ik raad aan om te kijken naar '’And let the Air no More', dat is dans en harp met harpiste Arielle Valibouse.
  • Zelf heb ik een vereniging voor harpisten, (liefhebbers en leerlingen): Harppunt (HARP.) vzw. Via onze website www.harppunt.be en onze facebookpagina delen wij harp gerelateerde concerten, activiteiten...