Ecologisch groenbeheer en meer biodiversiteit

groenbeheer gemeente Schoten

Onze gemeente staat voor een belangrijke uitdaging: het aantal inwoners stijgt, het klimaat verandert en onze biodiversiteit is uit balans. Daardoor ontstaat er veel druk op de open en groene ruimte, nochtans hebben we die nodig om de gemeente voor iedereen leefbaar te houden. Daarom wil de gemeente haar groeninfrastructuur beschermen en verder versterken.

De gemeentelijke groenvisie

De nieuwe groenvisie vertelt hoe we het Schotens groen best beschermen en welke maatregelen daarvoor genomen worden. Een van die maatregelen is een minder intensief groenbeheer:

  • hagen worden heggen,
  • gazons worden bijenvriendelijke bloemenweiden,
  • bodembedekkers maken komaf met onbegroeide bodem,
  • bomen zorgen voor een verkoelend effect en opname wateroverlast
  • en ontharden van bodem zorgt voor meer infiltratie van regenwater.

De schrale zandbodems van Schoten maken het mogelijk om op verschillende plekken fraaie bloemengraslanden te laten ontwikkelen. Daar wordt nog maar tweemaal per jaar gemaaid, het gras zal niet overal wekelijks gekortwiekt worden dus.

Wij scannen de gemeente op open ruimte voor het planten van om kwaliteitsvolle bomen en potentiële onthardingsprojecten.

We willen jou ook stimuleren om mee te zorgen voor een beter klimaat en een grotere biodiversiteit. Zo kan je jaarlijks hagen, bomen, klimplanten, bloembollen en bloemenzaden kopen aan democratische prijzen. Lees meer info op www.schoten.be/behaagactie.