Hinder Merksemsebaan/Bisschoppenhoflaan

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert een belangrijke herinrichting van de Merksemsebaan (N120) en de Deurnesteenweg in Wijnegem uit. Deze ingreep maakt de weginfrastructuur klaar voor de komst van de nieuwe Hoogmolenbrug.

Doorsteken onder Merksemsebaan in krokusverlof, zuidzijde volgt aansluitend

Op maandag 24 en dinsdag 25 februari kan gemotoriseerd verkeer vanuit Wijnegem of Schoten de Deurnesteenweg (kant Deurne) niet inrijden via het kruispunt zelf. Komend vanuit Antwerpen is de bypass richting Deurnesteenweg wel beschikbaar. Verkeer uit andere richtingen rijdt eerst voorbij het kruispunt en neemt een keerlus aan firma Colas om vervolgens via de bypass de Deurnesteenweg in te rijden. Om vanuit Deurne de Merksemsebaan te bereiken, volgt gemotoriseerd verkeer een omleiding via de Eugeen Fahylaan, Ter Heydelaan, Confortalei en Lakborslei.

Van woensdag 26 tot en met vrijdag 28 februari is de bypass vanaf de Merksemsebaan richting Deurnesteenweg (naar Deurne) afgesloten voor verkeer. Dit verkeer rijdt het kruispunt voorbij, keert verderop via de aangegeven keerlus en kan op die manier alsnog de Deurnesteenweg inslaan.

Doorsteek Merksemsebaan (kant Bijkhoevelaan) op 28/2

Op vrijdag 28 februari realiseert de aannemer een doorsteek ter hoogte van firma Desco, dwars onder de zuidelijke helft van de Merksemsebaan. Beide rijstroken worden ingenomen en autoverkeer richting Wijnegem rijdt de werken voorbij over de parkeerstrook. Ook voetgangers en fietsers kunnen de werken, zoals steeds, voorbijrijden via een afgeschermde doorgang.

Eind februari zijn alle doorsteken afgewerkt. De werken blijven wel aan de zuidzijde van de Merksemsebaan, maar zijn minder hinderlijk dan tijdens het realiseren van de doorsteken. Tijdens fase 3 (maart) wordt er aan de buitenzijde van de rijbaan gewerkt, vanaf de grens met de stad Antwerpen tot net voorbij de Bijkhoevelaan. De aannemer neemt voor de aanleg van de nutsleidingen tijdens fase 3 de rechterrijstrook in. Voor autoverkeer is de linkse rijstrook beschikbaar en voetgangers en fietsers passeren de werken veilig over een tijdelijke fiets- en voetgangersstrook. De Deurnesteenweg en Bijkhoevelaan blijven bereikbaar.

Deze derde fase van de nutswerken duurt tot april. Daarna volgen tot eind mei nog diverse plaatselijke ingrepen met lokale hinder.

Hoofdwerken (vanaf juni 2020)

Zodra de nutswerken klaar zijn (juni 2020), start Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Merksemsebaan vanaf de gemeentegrens (Wijnegem-Antwerpen) tot iets voorbij de Bijkhoevelaan. Deze werken kennen drie grote fasen en duren tot september 2021. Dankzij een gefaseerde aanpak blijft verkeer op de Merksemsebaan mogelijk. Wel wordt het tijdens fase 1 en 2 herleid naar één rijstrook in elke richting.

Wat na de werken?

Over anderhalf jaar is de aansluiting van de Deurnesteenweg met de Merksemsebaan een stuk richting Deurne opgeschoven. De zuidelijke tak van dit nieuwe kruispunt is vanaf dan open voor verkeer. Van en naar Schoten rijd je nog via het oude kruispunt tot de nieuwe Hoogmolenbrug klaar is. Dan gaat de middenberm van het oude kruispunt dicht.

Terug naar nieuwsoverzicht