Processierupsen gezien? Dit kan je doen

De eikenprocessierupsen zijn uit hun eitjes gekropen. Na enkele winters zonder grote vorstperiode, rukken zuiderse soorten naar hier op zonder dat ze hier vijanden hebben. We krijgen dan ook heel wat meldingen van rupsennesten.

Processierups gezien? Geen paniek

Processierupsen vallen geen mensen of dieren aan. Er is dus geen reden tot paniek. Het enige wat je op dit moment moet doen, is wegblijven van de nesten, ze niet aanraken, en ze vooral niet zelf bestrijden.

Meld een processierupsennest die hinder veroorzaakt via het formulier:

  • De aannemers die de nesten verwijderen, kunnen de vraag moeilijk bijhouden. Als je een nest hebt gemeld, vragen we daarom wat geduld. Scholen komen vooraan op de wachtlijst, alle anderen zullen even moeten wachten tot de aannemer verschijnt.
  • Je hoeft de brandweer of politie niet te bellen voor een rupsennest. Meld ze via het formulier.
  • Toch in contact gekomen met een processierups? Begin niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Was je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur). Bij hevige jeuk kan je je apotheker of huisarts raadplegen.
Terug naar nieuwsoverzicht