Wat met visumaanvragen van getroffen familie in Turkije en Syrië?

Schotenaren die hun familie of vrienden tijdelijk naar België willen halen omdat ze getroffen zijn door de aardbeving in Turkije en Syrië, moeten altijd een visumaanvraag opstarten.

Met een visum type C kan je maximaal 90 dagen in België verblijven (met mogelijke verlenging). Deze mensen verblijven als toerist in België. Zij hebben geen recht om te werken of om een uitkering aan te vragen. Een visum type D vraag je aan voor een gezinshereniging.

  • Mensen uit het noorden van Syrië doen een aanvraag bij de Belgische ambassade in Beiroet (Libanon): meer info in het Nederlands, Arabisch en Engels.
  • Mensen uit het zuidoosten van Turkije doen de aanvraag bij de Belgisch consulaat-generaal in Istanbul: meer info in het Nederlands, Turks en Engels.

Bij de aanvraag moet je altijd in het bezit zijn van een geldig internationaal reispaspoort. Zonder dit paspoort is het niet mogelijk om een aanvraag in te dienen.

De familieleden/vrienden in Schoten moeten ook garant staan om deze visumaanvraag in te dienen op de ambassade. Vraag hiervoor een verbintenis tot tenlasteneming aan.

Terug naar nieuwsoverzicht