Volg het gratis webinar 'Eerst water, de rest komt later'

Exclusief webinar van de Hoge Raad voor lokale en duurzame ontwikkeling:

  • Maandag 15 maart 2021 van 19.30 tot 21.30 uur
  • Gratis
  • Neem deel via de link die hier binnenkort verschijnt
  • Zes sprekers vertellen er in vier presentaties over hun waterprojecten. Na de presentaties is er tijd voor vragen.

Eerst water, de rest komt later

Onze aarde wordt ook wel de ‘blauwe planeet’ genoemd. 70 procent van het aardoppervlak is bedekt met water. En toch hebben meer dan vijftig landen te maken met waterschaarste. Ook dichtbij huis kennen we dit probleem, want in Vlaanderen kampen we soms met watertekorten.

Ben je benieuwd naar de innovatieve technieken die we vandaag al, veraf én dichtbij, inzetten? Volg hier maandag 15 maart het webinar.

Sprekers

Mutumba Karimba Benson – innovatieve wateropslagtechnieken in Kenia

Met een bachelordiploma in grond-, water- en omgevingstechnieken én een masterdiploma in waterwetenschappen en -technieken heeft ingenieur Mutumba Karimba Benson alle kennis in huis om zijn thuisland Kenia te helpen in de strijd tegen de droogte. Kenia is net als veel andere Afrikaanse landen een agrarisch land. De landbouw vraagt dan ook veel van de watervoorziening van het land. Bensons research focust zich dan ook vooral op irrigatiesystemen en landbouwmethodes.

Lieven Bauwens en Dokter Kajira – Child Help International

Child-Help helpt kinderen met de aangeboren handicap spina bifida (ook wel ‘open ruggetje’ genoemd) in ontwikkelingslanden. Door een tekort aan essentiële voedingsstoffen verhoogt het risico dat kinderen geboren worden met deze handicap. Naast de behandeling van deze handicap, investeert Child-Help ook in preventie door in te zetten op voedselverrijking met foliumzuur en betere landbouwtechnieken. De meeste van deze arme ouders zijn lokale boeren, meer blootgesteld aan grotere voedingsrisico’s en de gevolgen van klimaatverandering. Essentieel is zorg voor de bodem (biologie), want een rijkere bodem houdt beter voedingsstoffen en ook water vast en zorgt voor betere voeding, een beter inkomen en bijgevolg minder handicaps.

Minte Ledegen en Lien Engels – Stadsontwikkeling Stad Antwerpen

Om te anticiperen op toekomstige regenval en aanhoudende periodes van droogte en waterschaarste, maakte Stad Antwerpen een Waterplan op en liet ze een droogtestudie uitvoeren. Het Waterplan wil water opnieuw een plek geven in de stad en het waterbewustzijn in Antwerpen verhogen. Water maakt de stad aan de Schelde niet alleen mooier, maar ook aangenamer door koelte te bieden tijdens de zomer. Bovendien biedt het een buffer bij extreme regenval. Met de resultaten van de droogtestudie wil Antwerpen de grondwaterstanden herstellen en slimmer gebruik van drink- en regenwater stimuleren.

Marc Bellinkx – Ondernemers Zonder Grenzen

In 2019 trok aardrijkskundeleerkracht Marc met een delegatie van Ondernemers Zonder Grenzen naar de Sahel. Dat is een droge, woestijnachtige streek in Afrika van 5.400 kilometer lang en 1.000 kilometer breed. Oorspronkelijk was deze streek een savannelandschap waar bomen, kruiden en andere begroeiing groeiden. Door de afwisselende hitte en harde regen werd de grond er keihard. Daardoor kunnen zaden niet meer kiemen en kan de regen niet meer in de grond dringen. Hierdoor vergaat de vegetatie en verdwijnen de bomen. Doordat ook de groeiende bevolking veel (brand)hout gebruikt en kuddes vee de jonge scheuten vegetatie opeten, verdwijnt er nog meer vegetatie en rukt de woestijn verder op. Ondernemers Zonder Grenzen wil de verwoestijning tegengaan met een groot herbebossingsproject. Samen met de school van Marc Bellinkx wil de organisatie er 25.000 bomen planten. Dankzij een slimme techniek vangen ze de weinige neerslag op en houden ze deze vast waardoor de bodem weer rijker wordt. Dat doen ze door ‘halve manen’ te graven. In en rond deze halve manen worden zaadjes geplant die tijdens het regenseizoen kiemen. Dat de methode werkt, werd eerder al bewezen met een groot herbossingsproject in Burkina Faso.

Terug naar nieuwsoverzicht