Begraafplaats

Begraafplaats

De begraafplaats van Schoten bevindt zich in de Hendrik Consciencestraat 2A.

Voertuigen laat je best achter op de parking aan de overzijde van de ingang (ook de fiets, er is een stalling aan de ingang voorzien).

Honden zijn niet toegelaten op de begraafplaats, met uitzondering van assistentiehonden.

Voorwaarden

Elke inwoner van Schoten mag op de Schotense begraafplaats begraven worden.

Procedure

Er kan gekozen worden tussen begraving, columbarium, urnenveld of asverstrooiing.

Bij de eerste drie kan je kiezen tussen:

  • Gewoon lijn: een kosteloze begraving voor een periode van minimum tien jaar.
  • Concessie: een periode van twintig jaar die steeds hernieuwd kan worden voor een nieuwe periode van twintig jaar als de grafzerk en aanplanting in goede staat zijn.

Het is verplicht om op elk gedenkteken de juiste naam, geboorte- en overlijdensdatum te vermelden van iedere overledene die er begraven is.

Bij het columbarium en urnenveld moet je de afdekplaat binnen een maand na bijzetting graveren. Hiervoor moet je, als nabestaande, zelf contact opnemen met een steenkapper naar keuze.

Voor het plaatsen van een grafzerk heb je twaalf maanden de tijd. Het plaatsen van een zerk of afbakening is verplicht wanneer je kiest voor een concessie en moet je aanvragen aan het college van burgemeester en schepenen. De gemeente heeft hier de juiste formulieren voor die je steeds kan verkrijgen op onze begraafplaats of op de burgerlijke stand van de gemeente Schoten.

Onderhoud

Als nabestaande sta je zelf in voor het onderhoud van de zerk en de aanplanting, ook voor de zerken van de oudstrijders.

Er mogen geen bomen of struiken geplaatst worden die hoger dan 1 meter worden en de aanplanting mag niet breder worden dan de afbakening van het graf. Tussen, voor en achter de graven mag niet geplant worden. Het is ook niet toegelaten om kiezel of ander siermateriaal rond de zerken aan te brengen.

Een goede snoeibeurt af en toe doet wonderen. Het personeel van de begraafplaats zal mee een oogje in het zeil houden.

Het personeel van onze begraafplaats en de burgerlijke stand van de gemeente staat steeds ter beschikking en wij helpen je zo goed mogelijk.