Hoge energieprijzen

De energieprijzen zijn nog steeds erg hoog, ook al stabiliseren ze de laatste tijd. Daardoor krijgen meer en meer mensen het moeilijk om hun energiefacturen te betalen. Er zijn heel wat mogelijkheden om je energiefactuur minder zwaar te maken. Maar deze crisismaatregelen zijn vaak onoverzichtelijk.

Lees daarom hieronder een overzicht met zaken die je kan doen op korte en langere termijn.

 

Heb je vragen? Wij helpen je graag verder

 

Maatregelen

Bekijk het overzicht van federale maatregelen (basispakket energie, verlaging btw...) en de maatregelen die de Vlaamse overheid binnenkort neemt. Bekijk hieronder enkele maatregelen waar je zelf actief iets voor moet doen.

  1. Ga na of je in aanmerking komt voor een verhoogde tegemoetkoming en dus voor sociaal tarief.
    Het sociaal tarief is een gunstig tarief voor elektriciteit, aardgas of warmte. Als je bepaalde sociale uitkeringen krijgt, heb je automatisch recht op het sociaal tarief en wordt dat ook automatisch toegekend. Maar dat gebeurt niet altijd. Eenoudergezinnen, invaliden, gepensioneerden, volledig werklozen (minstens 3 maanden) en zelfstandigen met overbruggingsrecht (minstens een kwartaal) komen in aanmerking als hun inkomen onder een jaarlijks grensbedrag ligt.
    Ga eenvoudig na of je in aanmerking komt voor verhoogde tegemoetkoming en dus sociaal tarief via de website van de FOD Economie. Als je in aanmerking komt, neem dan contact op met je ziekenfonds. 

     
  2. Verwarm je met stookolie? Vraag je cheques aan.
    Vraag de eenmalige stookoliecheque van 300 euro (per adres) aan voor gebruikers van stookolie (mazout) en propaan in bulk. Vraag hem online of op papier aan. Lees de juiste informatie via informazout.be.

     
  3. Extra verwarmingstoelage voor personen met een verhoogde tegemoetkoming, een begrensd inkomen en/of schuldoverlast
    Lees meer over het Sociaal Verwarmingsfonds op www.verwarmingsfonds.be. Wanneer je denkt recht te hebben op steun van het Sociaal Verwarmingsfonds, neem je contact op met de sociale dienst binnen de 60 dagen na de leveringsdatum van de brandstof.

     
  4. Is de combinatie van je energiefactuur en je woonlening te zwaar?
    Bespreek een mogelijk betalingsuitstel met je bank. De banksector heeft een steunregeling uitgewerkt voor particulieren en bedrijven met betalingsproblemen. Als particulier kan je onder bepaalde voorwaarden gebruikmaken van betalingsuitstel op je woonkrediet. De maatregel gaat in op 1 oktober 2022 en geldt al zeker tot eind maart 2023.

     
  5. Volg je energiecontract op de voet op en vergelijk leveranciers.
    - Heb je een vast contract en loopt je contract af? Dan vergelijk je best het huidige aanbod aan contracten via de V-test.
    - Heb je een vast contract met prijzen die laag of lager zijn dan de huidige hoge eenheidsprijzen en je contract loopt nog niet af? Dan verander je best niet. Met de CREG-scan zie je hoe je huidig contract zich verhoudt tot de actuele markt.
    - Heb je een variabel contract dat afloopt? Dan vergelijkt je best verschillende contracten via de V-test.
    Of je kiest voor een variabel of vast contract is een persoonlijke keuze. Vergelijk het met een lening aan een vaste of variabele rentevoet.

     
  6. Zet je digitale meter naar je hand.
    Heb je een digitale elektriciteitsmeter? Via de online toepassing Mijn Fluvius kan je precies zien hoeveel energie je wanneer verbruikt. Zo ga je bewuster om met energie en kan je je verbruik bijsturen. Je maakt een digitale meter ‘slim’ door hem te koppelen aan bepaalde apps, toepassingen en slimme huishoudtoestellen.
    Activeer de gebruikerspoorten van je digitale meter via Mijn Fluvius (meer info).
    Benieuwd wanneer de plaatsing van jouw digitale meter gepland is? Geef op deze webpagina je EAN-code van je elektriciteitsmeter in.

     
  7. Je woning energiezuiniger maken? Kijk na voor welke lening en/of premie je in aanmerking komt.
    Via www.vlaanderen.be/veka (energiebesparende maatregelen) en www.premiezoeker.be (ruimer dan enkel energiebesparende maatregelen) ga je na voor welke premies of leningen je in aanmerking komt. Vanaf 1 oktober 2022 worden verschillende premies in MijnVerbouwPremie samengevoegd.
    Interesse? Bekijk een overzicht van interessante adviesmogelijkheden en acties op www.schoten.be/energieadvies. Of volg een online infosessie rond energiebesparen van Fluvius.