Kids-ID

Een aanvraag kan enkel op afspraak.

De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de 12 jaar. Het bevat alle identiteitsgegevens van je kind, zijn of haar foto en de namen van de ouders. De gegevens zijn zichtbaar op de kaart en zijn ook opgeslagen op een elektronische chip.

De Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland.

De kaart is:

  • Geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart.
  • Verplicht in alle landen waar geen reispas verplicht is, dus waar je als volwassene ook gewoon met je identiteitskaart naartoe kan, zonder dat je een paspoort nodig hebt.

Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren ...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet:

  • Vanaf 6 jaar krijgen kinderen een PIN-code. Zo kunnen ze zich online identificeren met hun Kids-ID.
  • Diverse beveiligingselementen maken de kaart moeilijk vervalsbaar.
  • Het document bevat geen handtekeningscertificaat omdat kinderen onder de 12 jaar geen documenten mogen tekenen.

Geldigheidsduur

Een Kids-ID is altijd 3 jaar geldig. De Kids-ID blijft geldig tot de vervaldag, ook al is je kind ondertussen 12 jaar geworden.

De Kids-ID moet ook niet vervangen worden wanneer het kind verhuist. Het adres staat enkel op de chip vermeld en kan dus worden aangepast door de gemeente waarnaar het kind zal verhuizen.

Kids-ID verloren of gestolen?