Naamsverandering

Je naam en voornamen hebben een officieel karakter. Zij zijn in principe vast. Zij stellen jou, de overheid en anderen in staat om jezelf te identificeren. Onder bepaalde voorwaarden kan je je voornaam of familienaam laten wijzigen.

Je voornaam veranderen

Voorwaarden

Een voornaamsverandering is mogelijk als:

  • Je Belg, erkend vluchteling of staatloze bent.
  • Je woonachtig bent in Schoten. Indien je in het buitenland verblijft en niet bent ingeschreven in de registers van België, ga dan naar de gemeente waar je laatst was ingeschreven.
  • Je duidelijk motiveert waarom je de voornaamswijziging wil.
  • De gevraagde voornaam geen aanleiding geeft tot verwarring.
  • De gevraagde voornaam jou of derden niet kan schaden.

Voor te leggen documenten

Indien je in België geboren bent zal de geboorteakte door onze medewerkers opgevraagd worden.

Indien je in het buitenland geboren bent én je geboorteakte is niet overgeschreven dien je een recent (max 1 jaar oud) volledig afschrift van de geboorteakte te overleggen. Deze dient indien nodig gelegaliseerd te worden en voorzien te zijn van een beëdigde vertaling in het Nederlands.

Procedure voornaam

Om je voornaam te wijzigen maak je een afspraak bij de burgerlijke stand.

Ben je minderjarig, dan moeten je ouders (of voogd) de aanvraag indienen. Als deze aanvraag door één ouder is geformuleerd, dan zal de andere ouder zijn/haar schriftelijk akkoord moeten voorleggen mét kopie van voor- en achterzijde identiteitskaart.

De medewerker van de burgerlijke stand zal steeds een uittreksel strafregister opvragen voor een controle van de gerechtelijke antecedenten.

De procedure duurt maximum 3 maanden.

Kostprijs

Deze aanvraag is gratis.

Je familienaam veranderen (vanaf 1 juli 2024)

Voorwaarden

Een familienaamsverandering is mogelijk als:

  • Je Belg, erkend vluchteling of staatloze bent.
  • Je ingeschreven bent in vreemdelingen- of bevolkingsregister.
  • Je meerderjarig bent of een ontvoogde minderjarige.
  • Je woonachtig bent in Schoten. Indien je in het buitenland verblijft en niet bent ingeschreven in de registers van België, ga dan naar de gemeente waar je laatst was ingeschreven.

Mogelijkheden

  • De naam van de vader / meemoeder
  • De naam van de moeder
  • Een combinatie van die namen in een gekozen volgorde
  • De naam van een enkele adoptant of gecombineerd met de naam van een andere ouder

Voor te leggen documenten

Indien je in België geboren bent zal de geboorteakte door onze medewerkers opgevraagd worden.

Indien je in buitenland geboren bent én je geboorteakte is niet overgeschreven dien je een recent (max 1 jaar oud) volledig afschrift van de geboorteakte te overleggen. Deze dient indien nodig gelegaliseerd te worden en voorzien te zijn van een beëdigde vertaling in het Nederlands.

Procedure familienaam

Om je familienaam te wijzigen vul je de inlichtingenfiche in onderaan deze pagina.

Zij zullen u nadat ze alle documenten hebben gecontroleerd uitnodigen voor een afspraak.

De medewerker van de burgerlijke stand zal steeds een uittreksel uit het strafregister opvragen voor een controle van de gerechtelijke antecedenten.

De procedure duurt 1 maand maar kan oplopen tot 3 maanden indien er advies bij het parket van de Procureur des Konings dient opgevraagd te worden.

De naamswijziging op deze wijze kan slechts eenmaal worden toegestaan. Indien u reeds gebruik heeft gemaakt van een naamsverandering via de gemeente, blijven de strikte voorwaarden van de procedure bij de FOD justitie bestaan.

Opgelet: De naamsverandering wordt uitgebreid naar de minderjarige kinderen van de betrokken persoon die zijn naam dragen. De toestemming van kinderen ouder dan 12 jaar is vereist.

Kostprijs

Deze aanvraag is gratis.

Wet van 7 januari 2024 https://www.ejustice.just.fgov.be/eli/loi/2024/01/07/2023048468/justel

Opgelet: je naam en/of voornaam veranderen heeft gevolgen. Na je naamsverandering en/of voornaamsverandering moet je je identiteitsdocumenten hernieuwen (identiteitskaart, reispas, rijbewijs). Die procedures kosten wel geld.