Aankomst vanuit het buitenland

Als je wilt verhuizen naar Schoten vanuit het buitenland, kies dan één van de volgende opties of neem contact op met de bevolkingsdienst of vreemdelingendienst.

Je hebt de Belgische nationaliteit en je hebt vroeger al in België gewoond

Je kan je aanvraag tot inschrijving regelen op dezelfde manier als iemand die aankomt vanuit een andere Belgische gemeente via deze link.

Je hebt de Belgische nationaliteit en je hebt nog nooit in België gewoond

Je neemt best contact op met de dienst bevolking om na te vragen welke documenten je allemaal nodig hebt om je inschrijving in België te regelen.

Je hebt geen Belgische nationaliteit

Om als buitenlander naar België te komen, moet je bepaalde identiteits- en verblijfsdocumenten kunnen voorleggen. Anders kan je geen toegang krijgen tot het Belgisch grondgebied.

Voor EU-onderdanen volstaat meestal de identiteitskaart of een paspoort. Vreemdelingen met een andere nationaliteit hebben misschien een visum nodig. Om voor een lange periode of permanent naar België te komen, bestaan er nog andere verblijfsstatuten.

Welke documenten nodig zijn, hangt af van:

  • De nationaliteit van de persoon die naar België wil komen.
  • De duur van het verblijf in België.
  • Het doel van het verblijf in België.

Visum

Een visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat. Het geeft toelating om voor een bepaalde periode in België te verblijven of er door te reizen. Visumuitreiking valt onder de bevoegdheid van de FOD Buitenlandse Zaken.

Er bestaan verschillende soorten visa. Bij je aanvraag op de ambassade of het consulaat krijg je te horen welk type visum je nodig hebt.

Visumaanvraag

Een visum moet je aanvragen bij de Belgische ambassade of het consulaat in het land waar je woont.  Als er in het land waar je woont geen Belgische ambassade of consulaat is, moet je je wenden tot de Belgische ambassade die bevoegd is voor jouw land. Meestal is dat in één van de buurlanden.

Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken vind je alle informatie over het visum voor België. je kan ook altijd informatie vragen bij de plaatselijke Belgische ambassade of het consulaat.

Andere verblijfsstatuten

Wie langer dan 3 maanden of permanent in België wil verblijven, heeft een ander verblijfsdocument nodig.
Deze verblijfsdocumenten vallen onder de bevoegdheid van de FOD Binnenlandse Zaken, dienst Vreemdelingenzaken.

Meer informatie vind je op deze link of je kan ook terecht bij:

Helpdesk van de Dienst Vreemdelingenzaken
Antwerpsesteenweg 59B
1000 Brussel
(02) 793 80 00 
helpdesk.dvzoe@dofi.fgov.be

Voor persoonlijke informatie kan je contact opnemen met de vreemdelingendienst op het gemeentehuis.

Procedure

Om je inschrijving te regelen vul je de inlichtingenfiche in via de website: Nederlandstalig of Engelstalig (English).

Nadien word je gecontacteerd voor een afspraak aan het loket en krijg je informatie over de nodige documenten die je moet meebrengen. Je brengt sowieso je identiteitskaart/paspoort en 3 recente pasfoto’s mee. Aktes van burgerlijke stand die je in je bezit hebt, breng je ook mee.

Je komt als toerist naar België

Als je als buitenlandse toerist België bezoekt voor maximum 90 dagen en je verblijft op een particulier adres (bv. bij vrienden of familie) moet je dit verplicht melden bij de vreemdelingendienst van het gemeentebestuur.  Deze verplichting geldt ook voor alle familieleden die je vergezellen.

Deze verplichting geldt niet als je in een hotel of ziekenhuis verblijft omdat daar reeds een registratie gebeurt.

Bij je aanmelding op het gemeentehuis (vreemdelingendienst) ontvang je een formulier dat je gegevens en de duur van je verblijf vermeldt. 

Je moet dit document steeds samen met je identiteitskaart/paspoort kunnen voorleggen.