Bezienswaardigheden

Kasteel van Schoten – Kasteeldreef
Het Kasteel van Schoten werd in 1951 gekocht door de gemeente van de familie Ullens de Schooten. Nu doet het dienst als cultuurcentrum omgeven door park, sportvelden, speeltuin en horeca. In de kelderverdieping vind je ook een foyer.

Marktplein - Markt
Het marktplein wordt omgeven door een galerij van door Herman Cornelis gebeeldhouwde zuilen en in het midden staat er een Uilenspiegelfontein. Elke zuil stelt vier spreekwoorden, gezegden, beroepen of heiligen voor. Je kan op de zuilen lezen welke. Het aangrenzende gemeentehuis dateert van 1905 en is opgetrokken in een neogotische stijl. Achter de bogen van het marktplein staat het al even fraaie Gelmelenhof. Het kasteeltje met gezandstraalde gevel bood tot 2008 onderdak aan de politie.

Kasteel van Villers - Villerslei
De abdij van Villers speelde een belangrijke rol in de Schotense geschiedenis. Tot de Franse Revolutie behoorde de helft van het Schotense grondgebied toe aan de abdij.

Villapark Schotenhof
Oudste villapark van Schoten, daterend van 1904. Mooie art-nouveauvilla’ s staan er naast moderne woningen in het groen. Er zijn verschillende horecazaken en zelfs een hotel, het enige in Schoten.

Villapark Koningshof
Iets later ontwikkelde villaverkaveling met mooie tuinen en een pittoresk kerkje (1932) omgeven door een vijver.

Boeddhistische tempel - Kruispadstraat
Het eerste Tibetaanse centrum werd in 1975 opgericht in een Antwerpse privéwoning onder de supervisie van Lama Ogyen. In 1992 verhuisde het centrum naar Schoten, omdat de eerste ruimte in Antwerpen te klein was geworden. De tempel werd aanvankelijk ingericht in een voormalig atelier. Er werd een stoepa (1994) gebouwd en een nieuwe tempel (1998) in Tibetaanse stijl. De tempel is bekend onder de naam 'Tibetaans Instituut Karma Sonam Gyamtso Ling'.

Kanalen
Schoten wordt doorsneden door twee kanalen. Er is het Kanaal Dessel-Schoten, ook wel Kempisch kanaal of Schoten-Vaart genoemd en het Albertkanaal. De Schoten-Vaart werd uitgegraven tussen 1844 en 1875. Het kanaal verloor de voorbije decennia aan economisch belang en is uitgegroeid tot een recreatieve waterloop met mooie fietspaden, pittoreske bruggetjes en een jachthaven. Rond het Albertkanaal , uitgegraven tussen 1930 en 1939, gonst het nog wel van de industriële bedrijvigheid. Grote duwvaartkonvooien varen door Schoten van Luik naar de Antwerpse haven en omgekeerd.

Meer informatie vind je op de pagina varen.

Braembib

De gemeentelijke bibliotheek kreeg haar naam door één van haar architecten, Renaat Braem. Hij werd, samen met Piet Janssens, in 1968 aangesteld om een nieuwe bibliotheek te bouwen in Schoten. Op 21 december 1974 opende de Braembib haar deuren. Bij de bouw van de bibliotheek streefden de architecten naar een aantrekkelijke en levendige constructie. Door het gebruik van veel koepels en ramen creëerden ze een grote, lichte ruimte waarin de vier elementen verwerkt zijn. De Braembib wordt op dit moment gerenoveerd.

Sint-Cordulakerk

De Sint-Cordulakerk stamt oorspronkelijk uit de 12e eeuw. Eind 16e eeuw werd zij vrijwel geheel vernield en tussen 1611 en 1618 herbouwd in laatgotische stijl. In de 19e eeuw werd de kerk uitgebreid met twee zijbeuken en werd de originele toren van 28 meter vervangen door een 48 meter hoge toren in neogotische stijl. Tegenover de kerk ligt de gemeentelijke begraafplaats. De Sint-Cordulakerk wordt in 2016 grondig gerenoveerd.