Ratten

Ratten zien er misschien akelig uit, toch spelen ze een belangrijke rol in het ecosysteem. De beestjes ruimen organisch afval en dode dieren op. Het wordt natuurlijk wel problematisch als de ratten met te veel zijn. Vaak volstaat het om de voedselbron van de ratten weg te nemen. 

Ratten vermijden

Voorkom overlast met deze makkelijke tips:

  • Geef kippen steeds een kleine portie zaden en granen.
  • Heb je een hond of kat? Geef ze binnen eten of neem de overschot weg.
  • Pak je composthoop op de juiste manier aan. Gooi er bijvoorbeeld geen vleesresten of gekookt eten op. De geur daarvan trekt ratten (en ander ongedierte) aan.
  • Hang (winter)voeding voor vogels hoog genoeg.
  • Laat geen afvalzakken in de tuin staan. Gebruik meteen je gft-container of je bordeaux container. Zet elke 14 dagen je gft-container buiten.
  • Terras, kippenhok of houtstapel op paletten? Zorg dat ratten niet onder de paletten geraken. Gebruik desnoods opgerold kippengaas onder het palet.

Wat te doen bij overlast?

Op openbaar domein en in grachten komt de gemeentelijke dienst der werken de ratten vangen.

De kans is groot dat er in je buurt al rattengif ligt. Maar het kan even duren voor je hiervan effect merkt.

Vind je ratten op privédomein dan kan je steeds rattenvallen of gif kopen bij de doe-het-zelfzaak en tuincentra. Zorg dat kinderen of (huis)dieren niet aan het gif geraken. Dat kan door een gifdoos te gebruiken die je met een sleutel kan afsluiten. Deze is verkrijgbaar in dezelfde winkel waar je het gif kocht.