Winteractieplan

De winterperiode brengt vaak mooie winterplaatjes en sneeuwplezier voor jong en oud met zich mee. Toch zijn deze maanden niet altijd even gemakkelijk. Zo zorgen sneeuw en ijzel geregeld voor ongemak.

Om aan deze ongemakken een antwoord te kunnen bieden, werd een gemeentelijk winteractieplan opgesteld. Zo probeert gemeente Schoten de risico’s tijdens winterweersomstandigheden zoveel als mogelijk te coördineren en te bestrijden.

Wat te doen bij ijzel en sneeuw

 • Wees voorzichtig bij het betreden van wegen, fiets- en voetpaden bij ijzel en sneeuw. Het is aangeraden om binnen te blijven. Indien het mogelijk is rij stapvoets met de wagen en voorzie winterbanden, zeker op de niet-prioritaire wegen.
   
 • We raden ook aan om niet te fietsen, maar voorzichtig te wandelen of met de fiets in de hand te wandelen. Dat doe je best tot aan de prioritaire wegen om ongevallen te vermijden. Om op de hoogte te blijven van de weersvoorspellingen, volg je best het (lokale) weerbericht. 
   
 • OPGELET: De jaagpaden worden niet gestrooid, pas dus je rij-, wandel- en/of loopgedrag aan de omstandigheden aan of neem een parallel fietspad.

 • Bij extreme gladheidsproblemen neem je contact op met de lokale politie.

 • Elke burger wordt, zoals in het Algemeen Politiereglement Schoten beschreven, verplicht om het voetpad voor de eigen deur vrij te houden van sneeuw en ijzel. 
   
 • Probeer senioren en minder mobiele mensen zoveel als mogelijk te helpen. Mocht dit niet lukken kunnen deze mensen beroep doen op de hulp van het wijk-werken

Gladheidbestrijding

Wat doet  de gemeente

De lokale overheid zorgt voor het verwijderen van sneeuw en ijs, en het strooien van zout, met als doel de veiligheid van de burger te waarborgen.

In de gemeente Schoten worden twee prioritaire strooirondes gehanteerd. Deze prioritaire wegen zijn de invals- en hoofdwegen. Ze worden in eerste instantie door de gemeentediensten gestrooid. Er wordt ook naar gestreefd om de wegen waarin scholen gelegen zijn, te strooien. Vervolgens worden zo snel als mogelijk de fietspaden sneeuw- en ijsvrij gemaakt. Ook de voetpaden, aanpalend aan gemeentelijke gebouwen en domeinen worden door het gemeentepersoneel onder handen genomen.

Volgende bruggen worden tevens door de dienst der werken behandeld: brug aan Peerdsbosbaan en Hertendreef, hoogmolenbrug over het Albertkanaal.

Wat doet het Agentschap Wegen en Verkeer

Gewestwegen behandeld door Agentschap Wegen en Verkeer:

Bredabaan - Elshoutbaan - Botermelkbaan - Brechtsebaan - Kopstraat - Ridder Walter Van Havrelaan - Calesbergdreef - Eethuisstraat

Wat doet De Vlaamse Waterweg nv

Bruggen over het Kempisch kanaal.