Aziatische hoornaar

Twintig jaar geleden is de Aziatische hoornaar in onze contreien beland. Een bevruchte koningin reisde mee met een lading Oosters aardewerk en kwam aan wal in de haven van Bordeaux. Intussen zijn ze met zoveel dat ze de inheemse bijen en wilde insecten bedreigen. Het is dus zaak om de verdere verspreiding van de Aziatische hoornaar tegen te gaan.

Hoe herken ik de diertjes en hun nest?

De Aziatische hoornaar is tussen de 2,5 en 3,5 cm groot. Ze is overwegend zwart, met een gele band op het achterlijf en een oranje aangezicht. De pootuiteinden zijn lichtgeel.

Van april tot juni bouwt de Aziatische hoornaar een klein bolvormig primair nest zo groot als een volleybal. Dit nest hangt vaak aan menselijke constructies zoals een schuur, veranda of tuinhuisje. In augustus verhuist het volkje naar een secundair nest. Dit bol- tot peervormig nest met een opening aan de zijkant kan tot 70 cm hoog worden en hangt hoog in boomtoppen.

De Europese hoornaar is groter dan de Aziatische en heeft rode poten. Deze soort willen we beschermen: die is namelijk een bondgenoot in onze strijd tegen de Aziatische hoornaar!

Is de Aziatische hoornaar gevaarlijk?

De Aziatische hoornaar is niet agressief, maar kan wel steken, vooral als hij zich bedreigd voelt. De steek is niet pijnlijker of gevaarlijker dan een ‘klassieke’ wespensteek. Wie allergisch is voor wespensteken, is dat ook voor steken van de Aziatische hoornaar. Opgelet: verstoor zeker geen nesten, want dan kunnen ze mogelijk in groep aanvallen.

Hoe kan je helpen?

Kom je een nest tegen? Blijf uit de buurt, maar maak een foto en meld het op www.vespawatch.be/report-nest. Ook als je twijfelt.

Vervolgens kan je het nest best laten verwijderen om te voorkomen dat het volk zal blijven groeien. Een lijst met verdelgers vind je op www.vespawatch.be/eradicators of je kan de brandweer contacteren via www.brandweerzonerand.be.

Aziatische hoornaar
© Hank Wallays