Kapvergunning en heraanplanting

Elke boom wordt aanzien als een hoogstam wanneer hij:

  • een omtrek heeft van 20 centimeter of meer heeft op een hoogte van 1 meter 
  • en minstens 3 meter hoog is.

Wil je een hoogstam rooien (vellen of kappen) of grondig snoeien? Dien dan een kapvergunningsaanvraag in.

Snoeien

Grondig snoeien

Grondig snoeien betekent elke snoeivorm die de vorm van de boom drastisch wijzigt. Wanneer meer dan 20% van de kruin wordt gesnoeid, wordt dit aanzien als grondig snoeien.

Vraag een kapvergunning aan wanneer een grondige snoei van een boom nodig is.

Grondige snoeiwerken kunnen negatieve of zelfs fatale gevolgen hebben voor een boom. Zeker wanneer ze onvakkundig of op het verkeerde tijdstip worden uitgevoerd. Laat je altijd bijstaan door een gecertifieerd boomverzorger van European Tree Worker (ETW) of European Tree Technician (ETT).

Onderhoudssnoei

Voor het standaard onderhoud van je bomen is geen vergunning nodig. Volgende snoeiwerken vallen onder een onderhoudssnoei:

  • Verwijderen van dode/volledig afgestorven takken
  • Snoeien van enkele takken, maar minder dan 20% van de kruin.
  • Snoeien (om de x aantal jaren) om een bepaalde snoeivorm in stand te houden. OPGELET: De allereerste keer dat een dergelijke snoei wordt uitgevoerd, zal de vorm van je boom drastisch veranderen en vallen deze werken onder ‘grondig snoeien’.

Twijfel je of de snoeiwerken vallen onder ‘drastische snoei’ of ‘onderhoudssnoei’? Neem contact op met een gecertifieerd boomverzorger of met de gemeentelijke milieudienst via kapvergunning@schoten.be. Omschrijf je vraag zo duidelijk mogelijk en voeg enkele foto’s toe.

Bomen rooien in een bos

Is er op je perceel een (privé-)bos aanwezig? Hier is het Bosdecreet van toepassing en valt het rooien van bomen onder de bevoegdheid van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). 

  • Wil je een boom kappen in je privé-bos en wil je het bos behouden als natuurlijk bos, dan moet je een kapmachtiging aanvragen bij het ANB. 
  • Wil je het bos omvormen naar een andere functie (zoals bebouwing of een tuin), dan heb je een omgevingsvergunning voor ontbossing nodig en moet je een boscompensatie betalen. 

Meer informatie vind je op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Bomen rooien bij (bouw)werken

Wanneer je bomen wil rooien in functie van het bouwen van een woning, een tuinhuisje, verharding of een vijver, informeer je eerst goed bij de dienst ruimtelijke ordening over de vergunnings- of meldingsplicht. Maak een afspraak of stuur een mail met voldoende informatie naar ruimtelijkeordening@schoten.be

Let op: Wil je bomen rooien in functie van vrijgestelde of meldingsplichtige (bouw)werken, moet je hiervoor toch een omgevingsvergunning aanvragen. Een goed bomenplan bij de aanvraag van je vergunning is belangrijk.

Heraanplanten

Schoten is een groene gemeente en dat willen we graag zo houden.  Daarom wordt het 1-voor-1-principe toegepast bij het rooien van bomen: voor elke boom die je kapt, moet je een nieuwe inheemse boom aanplanten.

Dit hoeft niet op dezelfde locatie als de gekapte boom te zijn, maar wel op een plaats waar de nieuwe boom volwaardig (zonder snoei) kan uitgroeien. 

Tips

  • Plant je boom op voldoende afstand van andere bomen of van je woning en op minstens 2 meter van de perceelsgrens. 
  • Hou rekening met de uiteindelijke breedte van de volgroeide boom om latere problemen te voorkomen (zoals overhangende takken op een aanpalend perceel). 
  • Via www.bomenwijzer.be vind je alle boomsoorten met hun specifieke kenmerken terug. Of schakel een tuinarchitect/-aannemer in om je hierbij te helpen. 

In sommige gevallen is een (grote) boom heraanplanten niet mogelijk, zoals in kleinere tuinen. In dat geval wordt een realistische heraanplanting opgelegd, van bijvoorbeeld een kleinere boom, al dan niet in combinatie met een haag/heg/houtkant of een vogelbosje. 

Regels in een woonpark

Bekijk of je perceel in woonparkgebied ligt.

Wonen in het groen is aangenaam, maar het brengt ook enkele verantwoordelijkheden met zich mee. Door je bomen op regelmatige basis te laten nakijken en onderhouden kan je eventuele schade vermijden. Een verslag van een boomverzorger zorgt ook voor een bewijs van goed onderhoud, bijvoorbeeld voor je verzekeraar. Een gecertifieerd boomverzorger uit je buurt vind je op de website van Bomen Beter Beheren.

Voor de inrichting van je perceel in woonparkgebied zijn er 3 zaken belangrijk:

  1. Het niet-bebouwde gedeelte van het perceel moet aangelegd worden met hoog- en laagstammig groen. Sierbeplanting, gazon en niet-strikt noodzakelijke verhardingen (zoals parkeerplaatsen, terras, paadje naar een bijgebouw…) moeten overgroeid zijn door boomkruinen. Een beperkte zone (maximaal 10% van de perceelsoppervlakte) hoeft niet overgroeid te zijn door boomkruinen.
  2. Langsheen alle perceelszijden (met uitzondering van de strikt noodzakelijke toegangen) moet een groenbuffer aanwezig zijn van minstens 3 à 5 meter breed en bestaand uit hoog- en laagstammig groen. 
  3. Het perceel wordt zoveel mogelijk natuurlijk afgesloten (groenbuffer). Indien je toch kiest voor een (draad)afsluiting, moet je onderaan openingen van 30cm x 30cm voorzien zodat kleine dieren zich tussen de verschillende tuinen kunnen bewegen.

Download de volledige infofiche over (ver)bouwen in woonparkgebied.

Meldingen en klachten over groen

Overhangend groen op openbaar domein

Je snoeit best regelmatig je haag of andere beplantingen in je voortuin om klachten te vermijden.

  • Over- of laaghangende takken op privépercelen waarbij er hinder is op het openbaar domein meld je aan de gemeentelijke gemeenschapswacht.
  • Meldingen en klachten over bomen of beplantingen op het openbaar domein geef je door via milieudienst@schoten.be. Let op: het is niet toegestaan om zelf te snoeien aan bomen of beplantingen van het gemeentebestuur.

Bepalingen volgens het GAS-reglement.

AFDELING 1.7. PLANTEN

Art. 25. Bomen en planten De eigenaars, vruchtgebruikers, huurders of bewoners van een perceel, moeten ervoor zorgen dat de geplante bomen en planten gesnoeid worden, zodat geen enkele tak ervan: - op minder dan 3 m van de grond boven het voet- of fietspad hangt - het normale uitzicht op de openbare weg belemmert - de voldoende zichtbaarheid van verkeerstekens in het gedrang brengt - boven de openbare weg hangt en de openbare verlichting belemmert - de vlotte doorgang voor gebruikers van het voetpad belemmert. Hagen langs de openbare weg dienen steeds op minimum 50 cm van de perceelscheiding te worden aangeplant.

Art. 26. De eigenaars, vruchtgebruikers, huurders of bewoners van panden moeten de openbare weg voor de panden vrijhouden van ieder gewas, dat over de openbare wegenis groeit.

Art. 27. Indien het wortelgestel van beplantingen op privaat domein schade toebrengt aan voet- of fietspaden of rijwegen, of een gevaar oplevert voor de gebruikers ervan, kan de burgemeester de gepaste maatregelen treffen om aan de toestand te verhelpen, met inbegrip van een bevel tot kappen.

Groen tussen privépercelen

Voor overhangende takken of ander groen tussen twee privé-eigendommen gelden de bepalingen uit het Veldwetboek. Wanneer er takken van beplantingen van de buren over je perceel hangen, moeten de buren deze op jouw verzoek snoeien. Het is niet toegestaan zelf te snoeien aan bomen of beplantingen die niet je eigendom zijn, tenzij je hiervoor (schriftelijk) akkoord van de eigenaar krijgt. Spreek vooraf ook goed af wie de kosten van eventuele snoeiwerken zal betalen.

Let wel: grondige snoeiwerken (zie hierboven) zijn vergunningsplichtig.

Burengeschillen over groen

De gemeente kan niet tussenkomen in burengeschillen over bomen en hagen langs perceelsgrenzen. Maar we geven je wel enkele tips om ze op te lossen:

  • Breng je buren op de hoogte van je bezorgdheden/probleem, dit kan mondeling of via een brief.  Een vriendschappelijke oplossing is altijd de beste en snelste oplossing.
  • Kom je er onderling niet uit, contacteer dan je wijkagent. Ook via burenbemiddeling@schoten.be kan je een bemiddeling opstarten.
  • Lukt het niet om het eens te geraken, dan kan je naar de Vrederechter stappen. 

Deze aanvraag is van toepassing op:

  • Elke boomsoort, inheems of uitheems: beuk, eik, maar ook berk, conifeer, den, spar…
  • Alle bomen ongeacht de conditie van de boom: gezonde, zieke, aangetaste, beschadigde, maar ook voor dode of gevaarlijke bomen.
  • Alle bomen ongeacht de afstand tot gebouwen, constructies of perceelsgrenzen.

Let op: Voor het rooien van bomen in bosverband of in functie van (bouw)werken is een andere procedure van toepassing (zie hieronder).

Zie je kapwerken en ben je niet overtuigd van de goede bedoelingen? Vraag bij de milieudienst na of er een kapvergunning werd afgeleverd.

Procedure

  • Vul het formulier online in en voeg een plan en maximaal 3 foto’s toe. Na correcte indiening krijg je een automatische ontvangstbevestiging. 
  • Betaal een dossierkost van 35 euro op het rekeningnummer van het gemeentebestuur (BE64 0910 0243 7052) met vermelding van 'kapvergunning + adres aanvraag’.
  • Bij twijfelgevallen of ernstige gevallen volgt er een nazicht van de bomen, vervolgens stuurt de milieudienst een advies naar het college van burgemeester en schepenen en volgt er een uitspraak over je aanvraag. 
  • Je ontvangt de beslissing per mail. Je maakt dit bekend aan de straatzijde van je perceel. 
  • De procedure duurt in principe 6 tot 8 weken, maar dit kan in drukke periodes iets oplopen. Bijvoorbeeld na stormen, zware sneeuwval of tijdens de schoontijd (van 1 april tot en met 30 juni mag je geen bomen kappen door de broedperiode van vogels en andere ecologische redenen).

Is er sprake van sterk verhoogd veiligheidsrisico, neem dan na indienen van je dossier onmiddellijk contact op met de milieudienst via kapvergunning@schoten.be of 03 685 04 62. 

Dien je het formulier liever op papier in? Druk dit formulier af en bezorg een ingevuld exemplaar aan: Milieudienst gemeente Schoten, Verbertstraat 7, 2900 Schoten of kapvergunning@schoten.be.