Woningkwaliteit

Iedereen heeft recht op een kwaliteitsvolle woning. Daarom moet elke woning aan een aantal minimale veiligheids- en gezondheidsnormen voldoen. Deze normen zijn opgenomen in de Vlaamse Codex Wonen.

Woningonderzoek

Om te weten of je woning voldoet aan de minimale eisen voor woningkwaliteit, is een onderzoek van je woning nodig. Tijdens een controle ter plaatse beoordeelt een woningcontroleur de kwaliteit van de woning en ook de kwaliteit van het gebouw waarin je woning zich bevindt (vb. bij een appartement, studio of kamer). Dit onderzoek noemen we het conformiteitsonderzoek.

De woningcontroleur maakt hiervan een technisch verslag of controlelijst op. Het bevat de minimale normen waaraan woningen in Vlaanderen moeten voldoen.

Conformiteitsattest

Als je een woning (een zelfstandige woning of een kamer of studentenkamer) verhuurt in het Vlaams Gewest, moet je ervoor zorgen dat die woning voldoet aan bepaalde normen. Als eigenaar-verhuurder kun je bij de gemeente een document (conformiteitsattest) aanvragen waaruit blijkt dat de huurwoning aan de normen voldoet.

Het attest is geen verhuurvergunning, maar met het conformiteitsattest kun je aan potentiële huurders wel aantonen dat de woning niet ongeschikt of onbewoonbaar is en voldoet aan de kwaliteitsnormen van de Vlaamse Codex Wonen. Op het attest wordt ook het maximum aantal toegelaten bewoners vermeld.

Hoe aanvragen?

Vraag het conformiteitsattest aan bij het woonloket of digitaal via de website van IGEAN.

Kostprijs

Het conformiteitsattest is gratis in Schoten.

Voor wie?

Iedereen die eigenaar, mede-eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter, opstalhouder of (onder)verhuurder een woning is, kan op vrijwillige basis een conformiteitsattest aanvragen voor:

  • een woning die hij verhuurt, te huur stelt of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats
  • of voor de huisvesting van een of meer studenten.

Iedereen kan ook een conformiteitsattest aanvragen om een besluit ongeschikt- en onbewoonbaarheid op te heffen. 

Is dit verplicht?

Sinds 1 januari 2021 is er een verordening conformiteitsattesten in de gemeente Schoten. Elke eigenaar/verhuurder die een woning verhuurt, te huur of ter beschikking stelt als hoofdverblijfplaats of voor de huisvesting van een of meer studenten, moet voor elke wooneenheid een geldig conformiteitsattest kunnen voorleggen.

Deze verplichting wordt vanaf 2021 gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen en op basis van de leeftijd van de huurwoning:

  • vanaf 1 januari 2021: woningen van 50 jaar en ouder
  • vanaf 1 januari 2026: woningen van 40 jaar en ouder
  • vanaf 1 januari 2029: woningen van 30 jaar en ouder

De geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers is afhankelijk van het aantal gebreken in categorie 1 opgenomen in het technisch verslag:

  • Bij 4 of minder gebreken bedraagt de geldigheidsduur 10 jaar.
  • Bij 5 of meer gebreken vastgesteld worden, bedraagt de geldigheidsduur 5 jaar.

 Bekijk de gemeentelijke verordening op de conformiteitsattesten

Wat als mijn huurwoning niet in orde is?

Elke woning die in Vlaanderen wordt verhuurd, moet aan bepaalde kwaliteitsnormen op vlak van veiligheid, gezondheid, oppervlakte en basiscomfort voldoen. Wanneer de woning niet aan deze normen voldoet, kan de burgemeester de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaren.

Voor wie?

Als bewoner van een ongeschikte of onbewoonbare woning kan je bij de gemeente een onderzoek tot ongeschiktheid of onbewoonbaarheid aanvragen. De gemeente of een derde (OCMW, buur, sociale woonorganisatie…) kan ook een verzoek indienen. Het is aangewezen om de eigenaar of verhuurder van de woning eerst schriftelijk op de hoogte te brengen van de problemen. De gemeente beschikt over modelbrieven waarin de bewoner zijn klachten aan de eigenaar kan overmaken.

Voorwaarden

Alleen woningen of kamerwoningen die niet aan de minimale kwaliteitsnormen (art. 3 van de Vlaamse Codex Wonen) voldoen, kunnen ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard worden.

Procedure

Waarschuwingsprocedure

Vanaf 1 januari 2021 kan de gemeente bij de melding van problemen en gebreken in een woning kiezen om de waarschuwingsprocedure op te starten.

Bij de waarschuwingsprocedure neemt de gemeente een bemiddelende rol op tussen de huurder en verhuurder en proberen om tot een snel herstel van de gebreken in de woning te komen. De keuze van de gemeente voor de waarschuwingsprocedure krijgt dan voorrang op het opstarten van de administratieve procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid.

De gemeente beslist over het al dan niet opstarten van de waarschuwingsprocedure en is hier dus niet toe verplicht. Het uiteindelijk doel is dat de woning na 3 maanden conform is. De gemeente moet zich dus houden aan termijnen en resultaten. Als de gemeente deze termijnen niet respecteert of de woning niet  binnen de 3 maanden aan de minimale woningkwaliteitsnormen voldoet, stopt de waarschuwingsprocedure en kan de procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid opgestart worden.

Ongeschikt- en/of onbewoonbaarheid

Een woningcontroleur van Wonen Vlaanderen voert een conformiteitsonderzoek uit en controleert je woning nauwkeurig aan de hand van het technisch verslag. Dat is een lijst met gebreken. Als hij gebreken vaststelt, kruist hij ze aan op de lijst. Wonen Vlaanderen geeft een advies aan de burgemeester op basis van dit conformiteitsonderzoek. Samen met haar advies bezorgt ze de burgmeester ook het technisch verslag van de woningcontroleur.

De woning is

  • ongeschikt als ze minstens een gebrek van categorie II heeft. Gebreken van categorie II zijn ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden maar geen direct gevaar vormen voor de veiligheid of gezondheid. Vanaf 7 gebreken van categorie I geldt een gebrek van categorie II.
  • ongeschikt en onbewoonbaar als ze minstens een gebrek van categorie III heeft. Gebreken van categorie III zijn ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners.

Wat bij acuut gevaar?

Als een woning een acuut gevaar vormt voor de openbare veiligheid of de openbare gezondheid kan de burgemeester kiezen voor de toepassing van artikel 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet. De burgemeester kan in toepassing hiervan alle maatregelen nemen die hij noodzakelijk vindt. Bijvoorbeeld een bevel tot ontruiming, een bevel om muren te stutten of een onbewoonbaarverklaring.

Lees meer info.