Laa(d)t de zon in je huis

Bij de aankoop van zonnepanelen ga je niet zomaar over een nacht ijs. We willen je daarom goed informeren en helpen om die stap richting een zonnepaneleninstallatie te zetten.

Met een webinar, infofolder, een samenaankoop thuisbatterij en zelfs een wedstrijd willen we zoveel mogelijk zonnepanelen op de daken krijgen.

Webinar

Is al die informatie over zonne-energie nogal overweldigend? En je weet eigenlijk niet goed waar te beginnen. Volg het gratis webinar en op slechts 20 minuten ben je helemaal mee.

Schepenen voor duurzaamheid en patrimonium Walter Brat en Paul De Swaef en zonnepanelenexpert Alex Polfliet van Zero Emission Solutions beantwoorden al je vragen.

Ook in de brochure vind je heel wat informatie waarmee je aan de slag kan.

Samenaankoop thuisbatterijen

Vanaf 1 januari 2021 krijg je sowieso een digitale meter bij je zonnepanelen. In dit nieuwe systeem is het belangrijk in te zetten op de verhoging van je eigen consumptie van je opgewekte stroom. Het plaatsen van een (kleine) thuisbatterij kan daarbij helpen.

Wie overdag weinig thuis is, verbruikt gemiddeld ongeveer 30% van de stroom die je zonnepanelen produceren. De overige 70% wordt naar het distributienetwerk geleid. Met een thuisbatterij sla je de overtollige energie dus zelf op, waardoor je zelfverbruik fors stijgt. Zodra dat meer dan 50% is, maakt dat je zonnepaneleninstallatie voordeliger dan zonder batterij.

Een thuisbatterij kan erg prijzig zijn in aankoop. Reken ongeveer 500 euro per kilowattuur opslagcapaciteit. Schrijf je daarom in op de samenaankoop thuisbatterijen voor de meest voordelige aankoop.

Inschrijven is vrijblijvend. Je bent na het bekendmaken van de prijzen niet verplicht de batterij effectief aan te kopen.

Terugverdientijd

Twijfel je nog? Het leggen van zonnepanelen is een stevige investering, maar wel eentje die zich terugverdient. En in dit geval telt dat dubbel en dik want de zon gaat voor niets op! Graag eens op maat laten berekenen hoe lang jouw terugverdientijd bedraagt? Neem dan contact op met de milieudienst.

Wat doet de gemeente?

Natuurlijk draagt ook de gemeente haar steentje bij. We plaatsten al verschillende installaties op gemeentelijke daken zoals Sporthal Vordensteyn, de milieudienst, het politiegebouw en het ontspanningslokaal Schijnparklaan. Ook de Academie (afdeling Muziek en Woord) krijgt binnenkort een zonnepaneleninstallatie. Verder worden op dit moment alle gemeentelijke gebouwen onderworpen aan een screening. Afhankelijk van de resultaten zullen nog meer gebouwen zonnepanelen krijgen. We werken eraan!