Werken voor een veiligere Botermelkbaan van start

Binnenkort fiets je op een veilige Botermelkbaan met gescheiden fietspaden. Maar voordat het zover is, moeten we eerst nog door een periode van wegenwerken.

De voorbereidende werken beginnen op 30 september 2019 en het hele project wordt afgerond midden december 2021. Tot en met mei 2021 kan je de Botermelkbaan in twee richtingen gebruiken. Het verkeer moet wel beurtelings passeren langs de werfzone met tijdelijke verkeerslichten. Hou dus zeker rekening met hinder.

Planning

Klik op de gewenste zone in de kaart om de planning te bekijken.

Tijdlijn

 • 30 september 2019 - midden december 2019
  Voorbereidende werken
   
 • Januari 2020 - midden juli 2021
  Nutswerken in de verschillende zones
   
 • Juni 2021 - midden december 2021
  Wegenwerken en aanleg fietspad

Verloop van de werken

De aannemer start eind september met het rooien van de bomen op de Botermelkbaan. De aanleg van de fietspaden kan jammer genoeg niet zonder het verlies van zo’n vierhonderd bomen. De noodzakelijke kap van deze bomen compenseert de gemeente met een bijdrage van 9.500 euro aan het boscompensatiefonds. Het gemeentebestuur kijkt ook uit naar terreinen in de gemeente waar effectief nieuwe bomen zullen komen.

Nog dit jaar legt de aannemer al een groot deel van de riolering aan. Begin 2020 trekken verschillende nutsmaatschappijen zoals Fluvius en Pidpa nieuwe kabels en leidingen voor de bewoners van de Botermelkbaan. Zij hebben werk tot juli 2021.

Aanleg van de fietspaden

Midden 2021 start de aanleg van de fietspaden en worden ook de kruispunten met de Wezelsebaan, Alice Nahonlei en Dennenlei aangepakt en veiliger gemaakt voor fietsers.

 • De Wezelsebaan zal je niet langer met de wagen vanuit de Botermelkbaan kunnen inrijden, en uitrijden kan enkel nog richting ’s-Gravenwezel. Dit zorgt voor minder conflicten met fietsers.
 • Aan de Alice Nahonlei komen dan weer verkeerslichten en ter hoogte van de Dennenlei komt een middeneiland waardoor fietsers in twee bewegingen mogen oversteken. Over deze fase lees je hier later meer.
Terug naar nieuwsoverzicht