De verkiezingen zijn voorbij: wat nu?

Op zondag 13 oktober trokken we naar de stembus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Jullie, de inwoners van Schoten, hebben bepaald wie de komende zes jaar de gemeente en provincie zal besturen. Maar wat gebeurt er nu?

Nieuw dit jaar is dat je niet alleen de totale uitslag voor Schoten kan zien, maar ook per wijk of buurt kan nagaan hoe er werd gestemd. Wil je weten hoe jouw buurt heeft gestemd? Je vindt de uitslagen terug op de website vlaanderenkiest.be.

Hoe wordt het nieuwe bestuur gevormd?

Het vormen van een nieuw gemeentebestuur verloopt vanaf nu anders dan voorheen. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen van de grootste partij – ook wel de ‘stemmenkampioen’ genoemd – krijgt als eerste de kans om een coalitie te vormen. Die persoon heeft veertien dagen de tijd om een meerderheid te vinden. Lukt dat niet? Dan mag de stemmenkampioen van de tweede grootste partij het proberen, enzovoort. Dat systeem heet de ‘cascaderegeling’. Op onze website schoten.be kan je volgen welke partij aan zet is en of er al een akkoord is bereikt voor een nieuwe coalitie.

De installatie van het nieuwe bestuur

Op 5 december 2024 vindt de officiële installatievergadering plaats. Tijdens deze bijeenkomst leggen de nieuwe gemeenteraadsleden de eed af, worden de schepenen verkozen en wordt de burgemeester officieel benoemd. Dit moment markeert de start van een nieuwe periode waarin het bestuur aan de slag gaat voor de toekomst van Schoten.