Gemeente krijgt er 40 hectare natuurgebied bij

Bonte Hannek natuurgebied Schoten

De familie van Havre draagt officieel een belangrijk bosgebied over aan de gemeente Schoten. Het bos krijgt de naam 'Bonte Hannek' en ligt rond wijk De List (tussen E19, Bredabaan en Horstebaan). Gemeente Schoten en eigenaar Charles van Havre ondertekenden dinsdagavond 28 mei 2019 de akte voor een overdracht.

Bijzonder natuurdomein

Bonte Hannek is een waardevol gebied met enkele opvallende bewoners. De E19 doorkruist de site en zorgt ervoor dat er twee verschillende zones zijn:

  • Ten zuiden van de E19 staan grote Amerikaanse eiken waaronder weinig kan groeien. Daardoor vind je er veel vleermuizen, boomklevers, bosuilen en spechten.
  • Ten noorden van de E19 vind je een grote vijver waar je geregeld prachtige vogels zoals de ijsvogel, de fuut en de visarend kan vinden.

Ruimte om te wandelen en spelen

Voorlopig kan je nog niet in het natuurgebied wandelen. Er staan enkele bomen in slechte staat en ook putten zorgen voor gevaarlijke situaties. Maar in de toekomst heeft Schoten grote plannen met het bos.

Het zuidelijk deel wordt een parkachtig bos, met aandacht voor biodiversiteit, wandelmogelijkheden en op termijn misschien een klein speelbos. We onderzoeken ook of er een trage weg kan komen van De List naar de Peerdsbosbaan. Zo moeten de bewoners niet helemaal rond via de drukke Horstebaan.

Het noordelijk deel blijft nog even gesloten. In de toekomst komen er infobordjes zodat bezoekers hier op termijn een leerzame en veilige wandeling kunnen maken.

Een nieuw begin

Midden de jaren '80 kreeg de familie van Havre toestemming om een deel van het bos tussen E19, Bredabaan en Horstebaan te verkavelen. Dat gebied is nu woonwijk De List. In ruil daarvoor zou de familie het 40 ha grote natuurgebied Bonte Hannek aan de gemeente overdragen. Het werd een lange juridische strijd waar we vandaag een streep onder kunnen trekken.

We willen graag de eigenaar Charles van Havre en zijn familie bedanken om het domein goed te beheren en er wetenschappelijk onderzoek toe te laten. Dat zal ons straks helpen om er een mooi domein van te maken.

Terug naar nieuwsoverzicht