Herlees ons laatste interview met Gaston Berghmans
21 mei 2016 vernamen we het droeve nieuws dat Gaston Berghmans was overleden. Gaston zette samen met Leo Martin Schoten op de kaart met hun legendarische sketch ‘Joske Vermeulen’.
In december 2007 verscheen er een interview met Gaston Berghmans in de Info Schoten. Met onder andere de reden waarom hij Schoten vernoemde in de 'Joske Vermeulen'-sketch en niet Merksem, waar je de Trammezandlei echt kan vinden. Je kan het gesprek hieronder herlezen als laatste eerbetoon aan Gaston.
Rust zacht, Gaston.
Gaston Berghmans grootste PR-man van Schoten
December 2007
Volgend tafereel maakte elke Schotenaar al wel eens mee. Op bezoek in een andere provincie, wil je uitleggen dat je afkomstig bent uit de mooie gemeente Schoten. Haast automatisch volgt dan van je West-Vlaamse of Limburgse gesprekspartner: "Ah, Schoeite, van Joske Vermeulen, Trammezandlei 122!". Het district Merksem heeft al beslist dat Gaston Berghmans, die de legendarische woorden ooit uitsprak tijdens een sketch met Leo Martin, een standbeeld krijgt. Eigenlijk zou het gemeentebestuur Schoten dat ook moeten overwegen want niemand zorgde ooit voor zoveel naamsbekendheid als Gaston.
"Ik denk wel dat het onze meest populaire sketch aller tijden is’’, zegt Gaston, die in maart 81 geworden is, maar nog steeds heel helder van geest en actief is. "Ongelofelijk wat dat typetje teweeg heeft gebracht, nadat we die sketch begin jaren tachtig tijdens één van onze oudejaarsavondshows hadden opgevoerd op de toenmalige BRT. Enkele grappen die in die sketch voorkwamen, kende ik al langer en ik was er ook al uit dat ze door een wat naïef klein ventje gebracht moesten worden. Maar ik was nog op zoek naar een goed adres voor die kleine, één dat goed in de mond lag. Ik woonde toen al in Merksem en dus lag de Bredabaan voor de hand, maar dat klonk niet goed", vond Gaston. ‘’Trammezandlei, een straatje in de buurt van het gemeentehuis, bekte al beter. Maar ook Maarxouem wrong als plaatsnaam. Schoeite, op z’n Antwerps uiteraard, klonk veel beter. Het vinden van een huisnummer was nog maar een detail. Dat de Trammezandlei dus helemaal niet in Schoten ligt, was geen bezwaar."
Post
Dat de sketch insloeg als een bom, was niet alleen te danken aan het komisch talent van Gaston en Leo, maar ook aan het voor die tijd buitengewone decor. "Om mij te laten overkomen als klein kind, had de decorbouwer Paul de Gelder van die hele grote meubels laten maken. De mensen herinneren zich nog altijd dat ik op die reuzenstoel moest klimmen. Het gaf het geheel een extra dimensie", vindt Gaston.
De impact van Joske Vermeulen was enorm. "Tot op vandaag komen nog brieven toe gericht aan Joske", vertelt Gaston. "De Post stuurt die door. Destijds kreeg ik er verschillende per dag. Vaak waren het kinderen die om een handtekening vroegen of zo. Op de omslag stond soms niet meer dan Joske Vermeulen, België. Maar zelfs die kwam toe, met dank aan De Post. En iedere maand waren er wel een paar flauwe plezanten die me opbelden en vroegen naar Joske Vermeulen, Trammezandelei 122 Schoten. Ik hoorde aan de achtergrondgeluiden natuurlijk dat die telefoontjes vanuit het café kwamen. Het liep op een gegeven moment zo de spuigaten uit, dat ik mijn nummer uit de telefoongids heb laten verwijderen."
Zwemmen in de vaart
Heeft Gaston Berghmans eigenlijk wel een band met Schoten? "Ik woon haast mijn hele leven in Merksem en groeide er ook op. Ik kende een onbezorgde jeugd in de Doelhofstraat. Merksem was toen nog veel landelijker dan nu. Als jongeman kwam ik vaak naar Schoten om er te zwemmen in de vaart. Een vriend had er een bungalow staan waar we te gast waren bij goed weer. Natuurlijk kwamen we ieder jaar ook kijken naar de Scheldeprijs. We vertrokken dan te voet en vatten post op de hoek van de Calesberghsedreef en de Eethuisstraat. Ik ken ook enkele goede acteurs uit Schoten: Luc Caals en Louiske De Keersmaeker zijn klasbakken. Vandaag kom ik vooral in Schoten om er charcuterie te kopen, over de vaart, aan de Villerslei is een winkel met heel goede marchandises."