Mag mijn auto de lage-emissiezone binnen?

De hele Antwerpse binnenstad en een deel van Linkeroever worden vanaf 1 februari 2017 een lage-emissiezone (LEZ). De meest vervuilende voertuigen mogen de stad dan niet meer in (oudere diesels en hele oude benzinewagens dus). In 2020 en 2025 worden de LEZ-voorwaarden bovendien strenger, zodat de lucht steeds schoner wordt. 

Of een voertuig de LEZ binnen mag, hangt af van zijn euronorm. Die norm - een cijfer van 1 tot 6 – vind je terug op het inschrijvingsbewijs van het voertuig – hoe hoger het cijfer, hoe minder je voertuig vervuilt.

Hoe gebeurt de controle op de LEZ? Slimme camera’s (ANPR-camera’s) zoomen in op elke nummerplaat, die wordt vergeleken met een lijst van toegelaten voertuigen. Wagens die niet op de lijst staan en de stad inrijden, krijgen een boete.

Ben je niet zeker of je auto de lage-emissiezone binnen mag? Surf naar www.slimnaarantwerpen.be/LEZ en doe de test. Daar vind je ook alle informatie en kan je je auto registreren om een vrijstelling of tijdelijke toelating te vragen.