Nieuwe drinkwaterleiding

De drinkwaterleiding in de Paalstraat is in slechte staat is. Zelfs in die mate dat de vernieuwing niet kan wachten tot de heraanleg van de winkelstraat in het kader van de centrumvernieuwing.

De drinkwatervoorziening moet natuurlijk wel gegarandeerd blijven, dus we leggen eerst een nieuwe leiding aan vooraleer we de oude leiding uit dienst nemen. De nieuwe leiding zal echter langs een ander tracé lopen dan de huidige leiding. In de winkelstraat is immers geen plaats voor twee leidingen.

Deze werken zijn al gestart. In februari 2024 werd via een boring een buis geplaatst onder het kanaal. Deze vormt straks de verbinding tussen de Heikantstraat en de Begonialaan.

De sleufwerken in de Heikantstraat tot aan de Villerslei zijn achter de rug.

Op dit moment zijn de werken bezig in de Sint-Cordulastraat en Venstraat. Deze duren tot aan de zomervakantie.

Aansluitend is de Zaatstraat aan de beurt. Tegen het einde van het jaar zou de hele klus geklaard moeten zijn.

De graafwerken zullen zichtbaar zijn, maar zorgen voor weinig hinder. Betrokken bewoners hebben een infobrief ontvangen met alle praktische informatie.

Waar de nieuwe leiding precies zal lopen, zie je op onderstaande kaart:

Voordelen

De Paalstraat is niet breed. Ook onder het wegdek is de ruimte beperkt. Als we bij de heraanleg ondergronds minder ruimte moeten voorzien voor een omvangrijke hoofdleiding, blijft er meer ruimte over voor boomwortels en dus voor meer groen bovengronds.

Bijkomend voordeel: door nu al de waterleiding aan te pakken, zal de heraanleg van de winkelstraat straks minder lang duren. Mooi meegenomen voor handelaars en bezoekers!