Rooien van lindebomen in de André Ullenslei: een noodzakelijke keuze voor de toekomst

Vandaag werden 43 lindebomen in de André Ullenslei gerooid. Wegens de geplande werken aan de riolering en de volledige heraanleg van de straat, was het kappen van deze bomen helaas onvermijdelijk. Het gemeentebestuur begrijpt de gevoeligheid hierover bij de inwoners van de straat en heeft deze beslissing dan ook niet lichtzinnig genomen.

Al in september 2022 organiseerden we een eerste bewonersvergadering. Toen heerste nog onzekerheid over het eventuele behoud van de bomen. Om hierover een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, hebben we eind dat jaar een erkend boomdeskundige aangesteld om de situatie grondig te onderzoeken.

Uit zijn rapport bleek dat de bomen door hun diepgewortelde structuur te nauw verweven zijn met de ondergrondse infrastructuur. Het uitvoeren van de werken zou leiden tot ernstige schade aan de wortels en de stabiliteit van de bomen gevoelig aantasten. Hierdoor zou het risico op afbrekende takken en het omvallen van de bomen aanzienlijk vergroten. Om deze gevaren te voorkomen, is het rooien van de bomen de enige veilige optie.

In maart 2023 hebben we de bewoners geïnformeerd over deze conclusies en voorgesteld om na de werken nieuwe bomen te planten. Na een bevraging van de buurtbewoners werd gekozen voor veldesdoorns, die zeer goed bestand zijn tegen een verharde omgeving en dankzij wortelgeleiding geen problemen zullen veroorzaken met de ondergrondse infrastructuur.

We begrijpen dat het verdwijnen van de lindebomen een emotionele impact heeft, maar zijn ervan overtuigd dat deze beslissing de beste garantie biedt op een duurzame en groene straat waar iedereen nog jaren van kan genieten. Via bewonersbrieven, een infomarkt en verschillende persoonlijke contacten met afgevaardigden van de straat werden de bewoners hierover de voorbije maanden nog geïnformeerd.