Schoten start proefproject slimme rattenvallen

Sinds de lockdowns zien we in Schoten en overal in Vlaanderen meer meldingen van ratten. De reden is nog niet helemaal duidelijk, maar feit is wel dat ratten steeds meer immuun worden voor het klassieke rattenvergif.

Als gemeentebestuur zijn we al langer op zoek naar een manier om ratten zo diervriendelijk mogelijk te bestrijden. Zo kwamen we uit bij de ‘slimme rattenval’ van Strygoo.

Vanaf begin augustus 2022 starten we een proefproject in domein Vordenstein en nog vijf andere Schotense locaties. Zowel in groene gebieden als De Zeurt en Koningshof als meer stedelijke omgevingen als Schoten-centrum en wijk Deuzeld.

Wat is een slimme rattenval?

Met de hoogtechnologische SmarTrap van Strygoo kan je doeltreffend ratten vangen en verdelgen zonder vergif. Een prima voorbereiding op de toekomst want Europa wil rattenvergif binnen enkele jaren zoveel mogelijk aan banden leggen. Bovendien kunnen honden niet meer zelf vergiftigd geraken door een dode rat op te peuzelen.

Eerst voeden de rattenvallen de ‘verkenners’. Dat zijn ratten die komen ‘verkennen’ en nadien de volledige rattenfamilie lokken naar de voedingsplaats. Zodra we het vertrouwen hebben van de volledige rattengroep, krijg je via de app een signaal om de val open te zetten. Komt er dan een rat voorbij de sensor, valt ze meteen in de doos. Andere dieren zoals eekhoorns, egels… worden met rust gelaten.

De rat komt terecht in een mengsel van water, conserveringsalcohol en olie en kan niet meer weg. Met dit systeem zijn ze binnen de minuut dood door verdrinking. Terwijl bij vergif de beestjes soms nodeloos een halve dag moeten lijden.

Datagedreven

Via een app krijgen de rattenvangers berichten over hoeveel ratten er voorbij de sensor komen, hoeveel ze er hebben gevangen en of er nog voldoende water en voedsel in de bak zit.

Door een rattenval te combineren met data kunnen we de vallen veel efficiënter inzetten en ophalen. De rattenvanger hoeft dit niet voortdurend te checken. Win-win, met dit systeem besparen we dus een hoop onnodig werk en zorgen we ervoor dat de ratten onmiddellijk verdelgd worden.