Update: verhoogde loodwaarden in leidingwater van assistentiewoningen Schuttershof aangetroffen

Update vrijdag 21 juni 2024

De afgelopen week werden er meer dan honderd waterstalen afgenomen en onderzocht. 

  • De resultaten voor de bewoonde flats in GAW Schuttershof waren goed. Na een spoeling van de leidingen waren de resultaten in zo goed als alle gevallen gunstig.
  • Voor de onbewoonde flats waren de resultaten nog niet in orde. Daarom moeten nog enkele elementen verder onderzocht worden alvorens we de maatregelen over het gebruik van leidingwater kunnen terugschroeven. Er zal nog steeds flessenwater worden aangeleverd. 

Ook in de nabije omgeving (Woonzorgcentrum Verbert-Verrijdt, seniorenflats Jozef Van Craenstraat 6, LDC ’t Dorp, Academie campus Podium) werden stalen genomen. Die resultaten zijn gunstig. Er werd geen overschrijding van de norm voor lood vastgesteld. 
De gemeente en Pidpa blijven de situatie van nabij opvolgen.

Woensdag 12 juni 2024

In het leidingwater van de assistentiewoningen Schuttershof werd een verhoogde hoeveelheid lood aangetroffen. 

Aan de bewoners wordt gevraagd geen kraanwater te consumeren. De bewoners krijgen intussen flessen drinkwater ter beschikking voor consumptie. Hiervoor hoeven ze niets te betalen. Residenten die hulp nodig hebben voor het wisselen van lege naar volle flessen, kunnen hiervoor hulp inroepen via de woonassistent. Ze mogen het leidingwater wel gebruiken om zich te wassen en om het toilet door te spoelen.

Alle bewoners worden maximaal ingelicht door een medewerker van het lokaal bestuur en iedereen ontving ook een brief.

Donderdag 13 juni 2024

De situatie wordt momenteel nauwlettend in het oog gehouden en verder opgevolgd. De gemeentelijke diensten en diverse firma’s doen momenteel de nodige testen en staalnames om:

- het leidingwater te laten analyseren en het loodgehalte te bepalen;

- de oorzaak van deze situatie te achterhalen.

Zodra we meer weten, zal dit zo ruim mogelijk worden gecommuniceerd.

Met de info waarover we momenteel beschikken, stelt het probleem zich enkel intern in de gebouwen van Schuttershof. We benadrukken dat ook deze info verder moet worden uitgezocht en gevalideerd.