Zo bestrijdt de gemeente de Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop (Fallopia Japonica) wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Is de plant eenmaal gevestigd, dan krijg je hem zeer moeilijk weer weg. Zijn sterke groeikracht verdringen de inheemse planten. De sterke wortels en stengels zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.
Wat doet de gemeente Schoten eraan?
- De aannemers die het bermbeheer van onze gemeente uitvoeren, dienen het maaisel van Japanse duizendknoop apart te verwerken en de gebruikte machines te reinigen.
- Bij grondverzet letten we er steeds op dat het om gezuiverde grond (met certificaat) gaat.
- We kaarten de bezorgdheid dat er snippers in de Vaart terechtkomen aan bij de Provincie Antwerpen en de Vlaamse Waterweg, maar daar hebben we minder of weinig impact op.
- We onderzoeken de mogelijkheid om Kempense schapen in te zetten. Je moet de schapen echter goed kunnen afrasteren en ervoor zorgen dat ze niets anders kunnen eten.
- De milieudienst volgt alle experimenten inzake de Japanse duizendknoop mee op.
Wat kun jij thuis doen?
- De plant proberen te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Stengels en plantresten mogen in de gft-container. Igean werkt volgens een composteringsproces met verhitting boven 55 graden Celcius.
- De uitlopers heel secuur verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.
- De plant uitstomen.
- Ook andere invasieve exoten plant je beter niet in de tuin. Via deze link vind je een lijst.
Wil je graag meer weten over de Japanse duizendknoop? Klik hier voor de uitgebreide brochure.