PFAS-verontreiniging ter hoogte van Jozef Cogelslei 50
Als reactie op de PFAS-vervuiling vanuit de 3M-fabriek in Zwijndrecht, heeft de Vlaamse overheid sites met een mogelijke PFAS-verontreiniging onderzocht. Het gaat daarbij om terreinen waar fluorhoudend blusschuim is gebruikt, zoals oefenterreinen van de brandweer of locaties waar met dit type blusschuim een brand geblust werd en om bedrijven waar mogelijk PFAS gebruikt werd in productieprocessen.
In de gemeente Schoten gaat het daarbij om metingen op het terrein van de waterzuivering Jozef Cogelslei 50.
Wat zijn de resultaten van het onderzoek?
Bij dit onderzoek werden verhoogde PFAS-waarden in de bodem en in het grondwater vastgesteld. Dit is wellicht het gevolg van een brandweeroefening of -interventie in het verleden.
Maatregelen
Aquafin, als eigenaar van de vervuilde grond, werd door OVAM opgelegd een deskundige bodemsanering aan te stellen om de verontreiniging nu verder in kaart te brengen en om de eventuele risico’s voor de omwonenden en het milieu beter te kunnen inschatten.
Alle bewoners die in een straal van 100 meter rond de onderzochte locaties wonen kregen intussen de raad om in afwachting van verder onderzoek de volgende voorzorgsmaatregelen na te leven:
- Eet geen zelf-geteelde groenten en zelf-geteeld fruit
- Eet geen eieren van eigen kippen
- Eet geen zelf-geteeld kleinvee, zoals kippen en konijnen
- Gebruik uw compost niet als meststof voor uw tuin
- Vermijd dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait
- Bedek losse grond op de site met grasmatten, bodemdoeken, boomschors of kiezels. Of zaai losse grond in met gras of een andere dichte begroeiing. Doe dat ook met zand- of grondhopen
- Grondwater niet gebruiken
- Regelmatig handen wassen, zeker voor de maaltijd
Deze maatregelen, opgesteld door Agentschap Zorg en Gezondheid, beperken de blootstelling aan PFAS.
Kinderdagverblijf ‘t Beertje
Ook kinderdagverblijf ‘t Beertje bevindt zich binnen de perimeter van 100 meter. Dat is voor het gemeentebestuur natuurlijk een extra aandachtspunt. Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert losliggende of braakliggende grond te vermijden. Kinderen kunnen dus beter niet spelen op onverharde grond. In ‘t Beertje spelen de kinderen op een volledig verharde ondergrond (ook in openlucht). De kinderen komen dus niet in contact met een mogelijk verontreinigde ondergrond. Alle medewerkers en ouders van de kinderen werden reeds op de hoogte gebracht van de situatie.
Vragen bewoners
Het gemeentebestuur organiseert nog een infovergadering om eventuele vragen van buurtbewoners en ouders te beantwoorden.