RUP Centrum Schoten
Schoten plant een vernieuwing van het centrumgebied. Studiebureau OMGEVING werkte een totaalvisie (inrichtingsplan) uit voor de winkelstraat, het marktplein en de publieke ruimte van de omliggende straten.
De focus ligt op:
- Opwaarderen van de publieke ruimte.
- Herschikken van parkeerplaatsen zodat er meer ruimte vrijkomt op andere plekken. Zo kan bijvoorbeeld een deel van de Markt voor groen en beleving worden gebruikt.
- Vernieuwen van publieke gebouwen zoals de Marktgebouwen en het Gelmelenhof.
Lees meer info op www.schoten.be/centrumvernieuwing.
Ruimtelijk UitvoeringsPlan
Samen met het inrichtingsplan maakt Lokaal Bestuur Schoten ook een juridisch plan, het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) Centrum Schoten. Wanneer ook het inrichtingsplan klaar is, kunnen de vergunningen effectief ingediend worden.
Het RUP bestaat uit vier kleine deelplannen. Dit RUP vervangt, enkel voor wat betreft de vier deelplannen, oudere RUP’s en BPA’s en bepaalt wat kan en niet kan voor de algemene inrichting en bestemming.
Openbaar onderzoek
We bevinden ons in de fase van het 'ontwerp RUP'. Dit betekent dat er een plan voorligt met stedenbouwkundige voorschriften wat voorlopig werd vastgesteld op de gemeenteraad van 24 oktober 2024. Alle documenten van het RUP Centrum Schoten liggen ter inzage tijdens het openbaar onderzoek wat loopt van 12 november 2024 tot en met 11 januari 2025. Inkijken kan na afspraak via 03/680 09 55 of via de afsprakenmodule.
Opmerkingen en bezwaren kan je bezorgen aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening, ten laatste 11 januari 2025:
Schriftelijk per aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs op het adres Verbertstraat 3, 2900 Schoten.
Per mail naar ruimtelijkeordening@schoten.be
--------------------------------------------------------------------
Voorliggend “RUP Centrum Schoten” spitst zich toe op vier specifieke locaties of deelzones in het centrum waar de huidige voorschriften het niet toelaten de totaalvisie in het kader van de centrumvernieuwing uit te voeren (m.u.v. deelzone 3):
- Deelzone 1: “Zamenhoflaan”: binnen deze deelzone voorziet de toekomstvisie in extra parkeergelegenheid aan de Zamenhoflaan. Dit past echter niet binnen Art. 4 ‘Openbaar Park’ uit het bestaande BPA Centrum
- Deelzone 2: “Herontwikkeling Marktgebouwen”: Uit de plannen voor de renovatie van de Marktgebouwen blijkt dat deze worden uitgebreid, waardoor de footprint gedeeltelijk binnen de bestemmingszone openbare wegenis volgens het BPA Centrum komt te liggen
- Deelzone 3: “Verbertstraat Rondpunt”: Hier voorziet de toekomstvisie in een nieuw fietspad aan het rondpunt (zijde van de Jozef Hendrickxstraat). Een herbestemming is hier in principe niet nodig gezien de huidige bestemming als “zone voor openbaar nut” (BPA Kasteeldreef en omgeving) , maar het openbaar domein dient beperkt verbreed te worden
- Deelzone 4:” Verbertstraat 11”: deze woning, gelegen in “zone voor aaneengesloten bebouwing” (BPA Centrum), werd verworven door de gemeente met als doel hier een uitbreiding van de kantoren van het gemeentehuis te voorzien.